Αυχενικό Σύνδρομο – Ισχιαλγία

αυχενικό σύνδρομο

 

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Είναι ένας γενικότερος όρος που περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένα, στον ώμο και το χέρι, ως αποτέλεσμα συνήθως εκφυλιστικών αλλοιώσεων (κήλη ή συσσώρευση αλάτων) στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα;

 • Πόνος και ευαισθησία στον αυχένα, στον ώμο και το χέρι
 • Κεφαλαλγίες σαν τάση από το πίσω μέρος της κεφαλής
 • Περιορισμένη κινητικότητα αυχένα και κεφαλής
 • Μουδιάσματα ή αδυναμία στο ένα ή και στα δύο χέρι

Πώς γίνεται η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου;

 • Το ιστορικό και η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με
 • Μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
  αυχενικό σύνδρομο

Ποιος ο ρόλος του νευρολόγου στη διάγνωση και θεραπεία;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε πόνος στον αυχένα δεν είναι αυχενικό. Για παράδειγμα όταν ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό και ακαμψία αυχένα υπάρχει υποψία μηνιγγίτιδας, μιας επικίνδυνης φλεγμονής στο νευρικό σύστημα. Τα μουδιάσματα στα χέρια μπορεί να είναι εκδήλωση εγκεφαλικού (αν συμβούν αιφνίδια) ή συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Ο νευρολόγος θα θέσει τη διάγνωση. Επιπλέον σημαντικό εργαλείο είναι ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος. Δηλαδή ο νευρολόγος μετρά τις ταχύτητες των νεύρων για τον εντοπισμό της βλάβης και ελέγχει τη λειτουργία των αντίστοιχων μυών αν χρειαστεί.

Σε ότι αφορά τη θεραπεία ο νευρολόγος αναλαμβάνει τη συντηρητική αγωγή και παρακολούθηση μετά από χειρουργείο με την χορήγηση κατάλληλων αναλγητικών και παραπομπή για φυσιοθεραπεία. Σε περίπτωση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι απαραίτητη η παραπομπή σε χειρουργό και η συνεργασία μαζί του. Πολλές φορές μετά από χειρουργείο ζητείται νευρολογικός έλεγχος για εκτίμηση αποτελεσματικότητας της επέμβασης και πρόγνωσης.

Ισχιαλγία

Πρόκειται για πόνο σαν κάψιμο ή ηλεκτρικό ρεύμα κατά μήκος του ποδιού που συχνά συνδυάζεται και με πόνο στη μέση. Συχνά έχουμε επιπλέον μούδιασμα ή και αδυναμία στο πόδι. Η συνηθέστερη αιτία των συμπτωμάτων αυτών είναι η πίεση του ισχιακού νεύρου από μια δισκοκήλη.

αυχενικό

Υπάρχουν άλλες αιτίες με πόνο, μουδιάσματα ή άλλες ενοχλήσεις στο πόδι;

 • Οι μυϊκές κράμπες που οφείλονται σε έλλειψη ασβεστίου σε σωματική άσκηση
 • Περιφερική νευροπάθεια από έλλειψη βιταμίνης Β12 ή διαβήτη (προσβάλει συμμετρικά και τα δυο πόδια)
 • Φλεβική θρόμβωση που συνοδεύεται από πρήξιμο στη γάμπα και το πόδι είναι ζεστό. Είναι επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση αγγειοχειρουργική επέμβαση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

 • Ιστορικό και κλινική εξέταση
 • Μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Ποιος είναι ο ρόλος του νευρολόγου στη διάγνωση και θεραπεία;

Όπως και στο αυχενικό σύνδρομο, ο νευρολόγος είναι υπεύθυνος για τη σωστή διάγνωση και το διαχωρισμό της ισχιαλγίας από άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η φλεβική θρόμβωση που αναφέραμε παραπάνω. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Τα κατάλληλα αναλγητικά και εξειδικευμένα φάρμακα για τους πόνους των νεύρων, καθώς και η φυσιοθεραπεία και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής (σωματική άσκηση, πιλάτες, διόρθωση στάσης σώματος) προσφέρει ανακούφιση για μεγάλο διάστημα.

Αν μετά από καιρό τα μέτρα αυτά δεν αρκούν, τότε είναι απαραίτητη η παραπομπή του ασθενούς για χειρουργική αντιμετώπιση.

Κλείστε ραντεβού με την ειδική Νευρολόγο Σταυρούλα Θωμοπούλου για μια εξειδικευμένη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.