Ψευδοόγκος εγκεφάλου: Σύνδρομο με χρόνιους πονοκεφάλους σε νεαρές γυναίκες που συνδέεται με μεταβολικές διαταραχές

Τι είναι ο ψευδοόγκος εγκεφάλου;

Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου ή διαφορετικά καλοήθης ενδοκράνια υπέρταση είναι μία κατάσταση σχετικά σπάνια. Παρουσιάζεται ως επί το πλείστον σε νεαρές γυναίκες που υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους και κάποια στιγμή παρουσιάζουν προβλήματα στην όραση. Επιπλέον, παρατηρείται ότι και ο ορμονικός παράγοντας παίζει κάποιο ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υποψία τίθεται τυχαία από τον οφθαλμίατρο, όπου σε εξέταση ρουτίνας βρίσκει μειωμένο το οπτικό πεδίο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ψευδοόγκου εγκεφάλου;

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  1. Πονοκέφαλος με τη μορφή πίεσης
  2. Θολή όραση, διπλές εικόνες ή μειωμένο οπτικό πεδίο αρχικά εξ αιτίας της βλάβης από πίεση του οπτικού νεύρου, όπου σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθεί ο ασθενής σε απώλεια όρασης
  3. Ζάλη, ναυτία ή λιγότερο συχνά αυχεναλγία.

Ποια είναι η αιτία και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για την ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για μία καλοήθη κατάσταση όπου δεν γνωρίζουμε την αιτία. Ο μηχανισμός είναι ότι εμποδίζεται η εκροή του υγρού που κυκλοφορεί στο νευρικό σύστημα (εγκεφαλονωτιαίο υγρό) από τον εγκέφαλο μέσω των φλεβών, έτσι συσσωρεύεται. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση είναι η αύξηση βάρους.

Άλλοι παράγοντες είναι:

  • Κορτιζόνη
  • Έλλειψη σιδήρου
  • Συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος

Πώς γίνεται η διάγνωση του ψευδοόγκου εγκεφάλου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική. Αντίθετα παθογνωμονικό είναι το εύρημα του οφθαλμιάτρου (μειωμένο οπτικό πεδίο, οίδημα οπτικής θηλής). Με τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου αποκλείουμε άλλες καταστάσεις, όπως π.χ. έναν όγκο. Στη συνέχεια ακολουθεί η οσφυονωτιαία παρακέντηση, όπου μετράει κανείς την πίεση του υγρού που κυκλοφορεί στο νευρικό σύστημα (εγκεφαλονωτιαίο) και ανευρίσκεται υψηλή, πάνω από 20-25cmH2O.

Είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση της καλοήθους ενδοκράνιας υπέρτασης; Αν ναι, πώς;

Αν και πρόκειται για μία καλοήθη κατάσταση είναι απαραίτητη η άμεση αντιμετώπισή της προκειμένου να αποφύγουμε βλάβες στο οπτικό νεύρο από την πίεση και χειροτέρευση της όρασης. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχουν παραπανήσια κιλά, είναι σημαντική η απώλεια βάρους και γενικά η ρύθμιση παραγόντων που επιδεινώνουν την κατάσταση. Παράλληλα, αν τα συμπτώματα είναι ήπια, η χρήση διουρητικών φαρμάκων (ακεταζολαμίδη) οδηγεί σε σημαντική βελτίωση. Μην ξεχνάμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς αγωγή μέσα στο χρόνο μπορεί να έχουμε πλήρη αποκατάσταση. Αν όμως έχει επηρεαστεί σημαντικά η όραση, πέρα από τα παραπάνω μέτρα πρέπει να αφαιρεθεί εγκεφαλονωτιαίο υγρό με παρακέντηση.

Ποια είναι η πρόγνωση ασθενών με ψευδοόγκο εγκεφάλου;

Η πρόγνωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τις περισσότερες φορές, όταν τα συμπτώματα είναι ήπια και αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με μείωση του βάρους, οι ασθενείς απαλλάσσονται από τους χρόνιους πονοκεφάλους και έχουμε πλήρη αποκατάσταση της όρασης. Σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να μείνει σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα στην όραση. Υπάρχει ένα 10% των ασθενών όπου επανεμφανίζεται ο ψευδοόγκος ανά διαστήματα.

Σε περίπτωση που υποφέρετε από τα παραπάνω συμπτώματα κλείστε ραντεβού με τη Ειδική Νευρολόγο Σταυρούλα Θωμοπούλου για μια εξειδικευμένη διάγνωση και θεραπεία.. Η γιατρός διαθέτει επιπλέον ειδίκευση στη Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής.