Άνοια – Alzheimer: Η ζωή μετά τη διάγνωση
Ποιος ο ρόλος του φροντιστή
Τι είναι η άνοια;
Η άνοια είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από σταδιακή επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών, όπως η μνήμη, η κρίση, ο λόγος και η συμπεριφορά σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάζεται η ικανότητα του ατόμου να επιτελεί αυτόνομα τις καθημερινές δραστηριότητες. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Δεν πρόκειται για φυσιολογικό επακόλουθο του γήρατος, αλλά για νόσο του γήρατος.
Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα-χαρακτηριστικά της άνοιας;
- Απώλεια μνήμης αρχικά κυρίως της βραχυπρόθεσμης, ενώ τα παλιά γεγονότα, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια, μένουν ανέπαφα. Ξεχνάνε ραντεβού ή ξεχνάνε που έχουν τοποθετήσει πράγματα ή επαναλαμβάνουν συνεχώς φράσεις ή ερωτήσεις που έχουν ειπωθεί.
- Προβλήματα αρχικά στο λόγο και στη συνέχεια στην κατανόηση. Συχνά αναζητούν τις λέξεις για να ονοματίσουν ένα αντικείμενο ή να εκφραστούν.
- Ο προσανατολισμός στον χώρο και στον χρόνο είναι δύσκολος από τα αρχικά στάδια , στα προχωρημένα στάδια μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Συχνά συναντάμε ηλικιωμένους που αναζητώνται από οικεία πρόσωπα , καθώς κινδυνεύει η ακεραιότητά τους.
- Εκτέλεση και σχεδιασμός δραστηριοτήτων: Με την πάροδο του χρόνου δυσκολεύονται και για απλές καθημερινές δραστηριότητες , όπως το πλύσιμο, το ντύσιμο. Τότε απαιτείται η βοήθεια του φροντιστή.
- Απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με απώλεια ενδιαφέροντος και συνοδό κατάθλιψη. Κάποιες φορές όμως σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν υπάρχει η ικανότητα να συμμετέχει σε δεξιότητες.
- Καταθλιπτική συνδρομή ή πολύ έντονη ανησυχία, επιθετικότητα, ψευδαισθήσεις: Η αλλαγή σε στοιχεία του χαρακτήρα εμφανίζεται από τα πρώτα στάδια και γι΄ αυτό χρειάζεται ενθάρρυνση σε συμμετοχή κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αντίθετα στα τελικά στάδια της νόσου μπορεί το άτομο να αναγνωρίζει μερικώς ή και καθόλου το περιβάλλον και να παρουσιάζουν επιθετικότητα.
- Απώλεια κριτικής ικανότητας Το γεγονός αυτό είναι αναπόφευκτο στην πορεία της νόσου με νομικές και κοινωνικές προεκτάσεις που θα πρέπει να προβλεφθεί εγκαίρως από το περιβάλλον.
Ποιος είναι ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος αρχικά;
Πολλοί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα πρώτα σημάδια της άνοιας σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο (πχ πατέρα, μητέρα, σύντροφο). Η επαρκής όμως πληροφόρηση γενικότερα για τη νόσο μπορεί να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο. Αλλαγές στη συμπεριφορά για παράδειγμα περισσότερη εσωστρέφεια, έλλειψη φροντίδας του εαυτού, συχνές επαναλήψεις θεμάτων ή ερωτήσεων που έχουν αναφερθεί, δυσκολία προσανατολισμού είναι κάποια από τα πρώτα συμπτώματα, που μπορεί να μας υποψιάσουν και να οδηγήσουν στο νευρολογικό ιατρείο για έλεγχο. Είναι σημαντικό ότι ο ίδιος ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάστασή του.
Τι γίνεται στα αρχικά στάδια μετά τη διάγνωση;
Ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος οφείλει να είναι υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός. Η τακτική λήψη θεραπείας πρόληψης και η καλή επαφή τόσο του ασθενούς όσο και της οικογένειας με το νευρολόγο είναι σημαντική. Ο γιατρός δε ρυθμίζει μόνο την αγωγή , αλλά είναι και συμβουλάτορας στην πορεία της νόσου. Η ενίσχυση της κοινωνικότητας, καθώς και της πνευματικής και σωματικής δραστηριότητας δρουν προστατευτικά. Όσο φθίνουν οι γνωστικές ικανότητες και επηρεάζεται η κριτική ικανότητα, θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο ανάληψης των σημαντικών αποφάσεων του ατόμου σε κάποιο είτε οικογενειακό είτε νομικό πρόσωπο μέσω της δικαστικής συμπαράστασης.
Ποιες είναι οι δυσκολίες όταν η άνοια έχει πλέον προχωρήσει;
Είναι γνωστό ότι στην άνοια παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία των γνωστικών λειτουργιών. Στα προχωρημένα στάδια δεν υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης απλών λειτουργιών, όπως ντύσιμο ή πλύσιμο, οπότε δεν αυτοεξυπηρετούνται και είναι απαραίτητη η συνεχής βοήθεια του ατόμου από φροντιστή. Ο προσανατολισμός στον χώρο-χρόνο και στην πορεία ακόμα και η αναγνώριση προσώπων έχει σημαντικά επηρεαστεί ή χαθεί, οπότε είναι απαραίτητη η 24ωρη παρακολούθηση.
Κάποιοι ασθενείς με τις αλλαγές που βιώνουν βυθίζονται σε βαθιά θλίψη, οπότε η ζεστή παρουσία οικείων προσώπων σίγουρα μπορεί να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Πολλές φορές η παρουσία κατοικίδιων στο σπίτι (γάτα, σκύλος) επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου στα τελικά στάδια οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη επιθετικότητα, ψευδαισθήσεις, προβλήματα στον ύπνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παραπάνω κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στο οικογενειακό περιβάλλον. Άλλες φορές η επιβάρυνση είναι τόσο μεγάλη , ώστε η εισαγωγή σε γηριατρική κλινική είναι αναπόφευκτη.
Υπάρχουν επιπτώσεις για το οικογενειακό περιβάλλον;
Φυσικά και υπάρχουν. Το στενό οικογενειακό περιβάλλον (σύντροφος ή παιδιά) επιβαρύνεται σημαντικά τόσο οικονομικά όσο και ψυχικά. Στα προχωρημένα στάδια χορηγείται, μετά από έλεγχο, από το κράτος (τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ) ένα επίδομα ενίσχυσης. Η οικογένεια οφείλει να είναι ενωμένη και να διατηρεί κοινή γραμμή, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Ωστόσο συχνά είναι απαραίτητη η βοήθεια του νευρολόγου είτε με τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής είτε ψυχολογικής στήριξης, καθώς η διατήρηση ισορροπιών είναι δύσκολη.
Αν κάποιο δικό σας πρόσωπο αντιμετωπίζει συμπτώματα άνοιας, απευθυνθείτε στην Ειδική Νευρολόγο, Σταυρούλα Θωμοπούλου. Η ιατρός απέκτησε την ειδικότητα της Νευρολογίας σε νοσοκομεία της Γερμανίας με έμφαση στην άνοια και τη νόσο Alzheimer.