εγκεφαλική αιμορραγία;

Εγκεφαλική Αιμορραγία (Αιμάτωμα)

Τι είναι η εγκεφαλική αιμορραγία;

 

Η εγκεφαλική αιμορραγία αφορά τη συλλογή αίματος εντός του εγκεφαλικού ιστού (παρέγχυμα) ή έξω/μέσα/ανάμεσα στις στιβάδες που καλύπτουν τον εγκέφαλο. Αυτό είναι αποτέλεσμα διακοπής της συνέχειας ενός αγγείου ποικίλης αιτιολογίας και μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ποιες είναι οι διάφορες μορφές εγκεφαλικής αιμορραγίας και πού οφείλεται η καθεμιά;

 

Ανάλογα με το μηχανισμό και την εντόπιση υπάρχουν οι εξής μορφές αιμορραγίας:

(Ι) Ενδοκρανιακή αιμορραγία: Πρόκειται για αιμορραγία του εγκεφαλικού ιστού (παρέγχυμα) και συνήθως είναι αποτέλεσμα πολύ υψηλής αρτηριακής πίεσης, ιδίως σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν τα αγγεία, όπως κάπνισμα και σάκχαρο. Είναι κατανοητό ότι παρουσιάζεται συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανάλογα με την εντόπιση και έκταση έχει την αντίστοιχη βαρύτητα. Πιο σπάνιες αιτίες είναι τραύματα, όγκοι ή κατάχρηση αντιπηκτικών.

(ΙΙ) Υπαραχνοειδής αιμορραγία: Είναι η αιμορραγία που εντοπίζεται ανάμεσα στη μεσαία και την εσωτερική στιβάδα που καλύπτει τον εγκέφαλο (μήνιγγα). Είναι αποτέλεσμα είτε κάποιου τραύματος είτε ρήξης ανευρύσματος αγγείου.

(ΙΙΙ) Υποσκληρίδιο αιμάτωμα, όπου η συλλογή αίματος είναι ανάμεσα στη μεσαία και εξωτερική στιβάδα που καλύπτει τον εγκέφαλο. Το επισκληρίδιο αιμάτωμα βρίσκεται ανάμεσα στην εξωτερική στιβάδα και το κρανίο. Τα κύρια αίτια στις δύο τελευταίες περιπτώσεις είναι τραυματισμός, ατυχήματα που μπορεί να συνοδεύονται από κάταγμα κρανίου.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται μία εγκεφαλική αιμορραγία;

 

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την έκταση, την εντόπιση και το είδος της εγκεφαλικής αιμορραγίας. Σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:

  1. Αιφνίδιας εμφάνισης πολύ έντονοι πονοκέφαλοι (σαν κεραυνός) που δεν περνάει με απλά παυσίπονα και διαφέρουν από τα συνήθη επεισόδια είναι ύποπτα και χρήζουν διερεύνησης.
  2. Νεοεμφανιζόμενη ακαμψία στον αυχένα (μηνιγγισμός).
  • Ναυτία, έμετος
  1. Κλινικά συμπτώματα, όπως οποιασδήποτε μορφής πάρεση – παράλυση άκρων, διπλές εικόνες, μουδιάσματα, προβλήματα σε άρθρωση και ομιλία, προβλήματα βάδισης πρέπει να εξεταστούν άμεσα.
  2. Πρωτοεμφανιζόμενες επιληπτικές κρίσεις.
  3. Πτώση επιπέδου συνείδησης ως κώμα χρήζουν επείγουσα διερεύνηση.

 

Είναι τα συμπτώματα πάντα αιφνίδια και εμφανή;

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε αιφνίδια εμφάνιση και οι ασθενείς αναζητούν άμεσα γιατρό ή νοσοκομείο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μετά από κάποιο έστω και ήπιο τραυματισμό εμφανίζονται τα συμπτώματα σταδιακά και δεν μας υποψιάζουν στην αρχή, όπως στο χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Γι’ αυτό χρειάζεται παρατήρηση και προσοχή, ειδικά αν κάποιος ηλικιωμένος λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή.

 

Εγκεφαλική αιμορραγία – Διάγνωση

 

Η διάγνωση της εγκεφαλικής αιμορραγίας ξεκινά συνήθως με μια ενδελεχή κλινική εξέταση και εξέταση του ιατρικού ιστορικού για τον προσδιορισμό της πιθανής αιτίας της αιμορραγίας. Σε αυτό μπορεί να περιλαμβάνεται ο έλεγχος για ενδείξεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων υποκείμενων καταστάσεων που μπορεί να συμβάλλουν στην αιμορραγία. Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία, χρησιμοποιούνται συχνά για τον εντοπισμό της θέσης και της σοβαρότητας της αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν αγγειακές δυσπλασίες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αιμορραγία.

 

Ποια είναι η αντιμετώπιση μιας εγκεφαλικής αιμορραγίας;

 

Η απάντηση εξατομικεύεται ανάλογα με την εντόπιση και την αιτία της αιμορραγίας, την ηλικία και τους επιπλέον παράγοντες κινδύνου.

Για παράδειγμα, για μια υπαραχνοειδή αιμορραγία που οφείλεται σε ανεύρυσμα αντιμετωπίζεται κυρίως επεμβατικά, συχνά με επιτυχία. Αντίθετα, μία ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στα βασικά γάγγλια που οφείλεται σε αυξημένη αρτηριακή πίεση συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά, χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση η εγκεφαλική αιμορραγία είναι μια επείγουσα κατάσταση και χρήζει άμεση διάγνωση και θεραπεία καθώς μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

 

Η Σταυρούλα Θωμοπούλου είναι Ειδική Νευρολόγος με επιπλέον ειδίκευση στη Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής κατεύθυνσης στη Γερμανία. Σε περίπτωση που πάσχετε από πονοκέφαλο και επιθυμείτε να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα αλλά και να εντοπίσετε το αίτιο αυτού, επικοινωνήστε μαζί της.