Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο;
Είναι η αιφνίδια διακοπή ή μείωση της ροής του αίματος (ισχαιμία) ή ρήξη κάποιου αγγείου στον εγκέφαλο (αιμορραγία).
Πώς δημιουργείται;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουμε ισχαιμία που δημιουργείται όταν ένας θρόμβος, είτε από την καρδιά είτε από τις καρωτίδες, αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο. Τότε έχουμε μειωμένη παροχή οξυγόνου στην περιοχή του εγκεφάλου και καταστροφή νευρικών κυττάρων. Σε ένα 20% των περιπτώσεων έχουμε ρήξη ενός αγγείου στον εγκέφαλο και αιμορραγία, λόγω αυξημένης πίεσης ή και ανευρύσματος.
Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;
- Η αυξανόμενη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό
- Η αρτηριακή υπέρταση και η αυξημένη χοληστερίνη, που αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία και προκαλούν στένωση των αγγείων.
- Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο. Πέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος έχει κάποιος τον ίδιο κίνδυνο με μη καπνίζοντες.
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
- Καρδιακές παθήσεις , όπως στεφανιαία νόσος, κολπική μαρμαρυγή
- Αντισυλληπτικά, κυρίως σε συνδυασμό με κάπνισμα ή αυξημένη πίεση
Πώς εμφανίζεται το εγκεφαλικό επεισόδιο;
Εξαρτάται από ποια περιοχή του εγκεφάλου και ποιο αγγείο έχει προσβληθεί. Έτσι έχουμε :
- Αδυναμία με υπαισθησία και μουδιάσματα στη δεξιά ή αριστερή πλευρά του σώματος και στο πρόσωπο. Συχνά στραβώνει και το στόμα.
- Ξαφνικά προβλήματα όρασης, όπως η θολή όραση ή διπλωπία
- Διαταραχή ομιλίας ή αντίληψης
- Ξαφνική εμφάνιση ιλίγγου, αστάθειας, διαταραχές βάδισης
- Πολύ ισχυροί πονοκέφαλοι
Τι είναι το παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή αλλιώς “μικρό εγκεφαλικό”;
Πρόκειται για μια παροδική απόφραξη αγγείου και παροδική μείωση της αιμάτωσης στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα που αναφέραμε εμφανίζονται για λίγα λεπτά ως λίγες ώρες και μετά επανέρχονται οι λειτουργίες. Θα μπορούσε να είναι και προειδοποίηση για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Για αυτό ο διαγνωστικός έλεγχος και η θεραπεία πρόληψης είναι ακριβώς η ίδια με τα εγκεφαλικά.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται για τον εντοπισμό της θέσης και της αιτίας του εγκεφαλικού:
- Ιστορικό και νευρολογική εξέταση
- Εργαστηριακός έλεγχος και καρδιογράφημα
- Απεικονιστικές εξετάσεις, αξονική , μαγνητική τομογραφία, απεικόνιση αγγείων
- Υπέρηχος καρωτίδων
- Αναλυτικός καρδιολογικός έλεγχος (υπέρηχος, Holter ρυθμού καρδιάς και πίεσης)
Ποια είναι η θεραπεία του ισχαιμικού εγκεφαλικού;
Α. Στην οξεία φάση :
Τονίζουμε ότι το οξύ εγκεφαλικό είναι επείγον περιστατικό, για αυτό με τα πρώτα συμπτώματα αναζητούμε γιατρό ή καλούμε ασθενοφόρο. Κάθε απώλεια χρόνου είναι και απώλεια νευρικών κυττάρων και μειώνει την αποτελεσματικότητα της οξείας θεραπείας. Για ασθενείς που πληρούν κάποια κριτήρια και προσέλθουν το αργότερο 4,5 ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να δοθεί ένα φάρμακο που διαλύει το θρόμβο με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Β. Θεραπεία Προφύλαξης:
- Ανάλογα με την αιτία του εγκεφαλικού δίνονται φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης θρόμβων, όπως ασπιρίνη, αντιπηκτικά (σε καρδιακές αρρυθμίες)
- Μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως διακοπή καπνίσματος, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ρύθμιση των επιπέδων χοληστερίνης και σακχάρου, διατροφή φτωχή σε αλάτι, λίπος και χοληστερόλη και σωματική άσκηση.
Πώς είναι η ζωή μετά το εγκεφαλικό;
Η αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό είναι μια πρόκληση τόσο για τους ασθενείς, όσο και για την οικογένεια και η ψυχολογική στήριξη είναι απαραίτητη. Η καθημερινότητα δεν είναι πλέον η ίδια όπως πριν. Λειτουργίες όπως η βάδιση, η ομιλία, ή κατανόηση είναι επηρεασμένες. Εδώ η συμβολή του λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή είναι σημαντική. Για την αρχική φάση υπάρχουν και οι κλινικές αποκατάστασης με εντατικά προγράμματα καθημερινής άσκησης. Δεν ξεχνάμε και τον απαραίτητο τακτικό έλεγχο από το θεράποντα νευρολόγο για την πρόληψη περαιτέρω επεισοδίων.
Κλείστε ραντεβού με την ειδική Νευρολόγο Σταυρούλα Θωμοπούλου για τον κατάλληλο έλεγχο και θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων.