επείγουσες καταστάσεις νευρολογία

Συμπτώματα που συνδέονται με επείγουσες καταστάσεις στη Νευρολογία

Υπάρχουν κάποια νευρολογικά συμπτώματα, που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, τα οποία όταν εμφανίζονται κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και η άμεση αντιμετώπισή τους είναι σωτήρια, τόσο για την ποιότητα ζωής, όσο και για την ίδια τη ζωή του ατόμου. Παρακάτω παραθέτω τα πιο σημαντικά από αυτά, τον τρόπο αντιμετώπισής τους, και που οδηγούν.

 

  1. Αιφνίδια αδυναμία ενός μέλους ή και περισσότερων, με διαταραχή στο λόγο ή με αιφνίδια προβλήματα στην όραση

Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται συχνότερα από τη μια πλευρά και προκαλούνται κυρίως όταν ένας θρόμβος φράξει μια εγκεφαλική αρτηρία και διακόψει την αιμάτωση στην περιοχή (ισχαιμικό εγκεφαλικό) ή αν ένα αγγείο, συνήθως από μεγάλη αρτηριακή πίεση, σπάσει (αιμορραγικό εγκεφαλικό). Όπως προαναφέρθηκε, εκτός από παράλυση-πάρεση των άκρων μπορεί να υπάρχουν και πολλά άλλα συμπτώματα, όπως απότομες διαταραχές:

  • Στην όραση
  • Στην αισθητικότητα
  • Στην ομιλία

ίλιγγος, ακόμα και απώλεια συνείδησης.

Η ποικιλία των συμπτωμάτων εξαρτάται από την περιοχή του εγκεφάλου που έχει πληγεί. Αυτό που συμβαίνει με απλά λόγια με το εγκεφαλικό, είτε λόγω διακοπής της αιμάτωσης(ισχαιμικό), είτε λόγω υπερχείλισης αίματος από το αγγείο που έχει σπάσει, είναι η καταστροφή νευρικών κυττάρων στην περιοχή. Ουσιαστικά, οι βλάβες αυτές είναι ορατές στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για επείγον περιστατικό που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Στην περίπτωση που η βλάβη είναι εκτεταμένη μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης, να απειλήσει την ίδια τη ζωή, ώστε να απαιτείται ακόμα και διασωλήνωση σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Συχνή αιτία των αιμορραγικών επεισοδίων είναι η αρρύθμιστη υψηλή πίεση, που πρέπει να μειωθεί άμεσα. Στα εγκεφαλικά που προκαλούνται από ισχαιμία, η άμεση προσαγωγή του ασθενούς σε διάστημα 4,5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να αποβεί σωτήρια. Ο λόγος είναι ότι, υπάρχουν ειδικές θεραπείες για τη διάλυση ή αφαίρεση του θρόμβου που έχει φράξει το αγγείο. Οπότε στην περίπτωση αυτή, δεν έχουν προλάβει να νεκρωθούν τα νευρικά κύτταρα και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να έχουμε πλήρη αποκατάσταση της παράλυσης άμεσα.

  1. Αιφνίδια απώλεια συνείδησης

Όλοι λίγο ως πολύ έχουμε βρεθεί μάρτυρες σε ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε καρδιολογικό αίτιο ή σε εξαιρετικά μειωμένη πίεση ή ακόμα και σε έντονο στρες. Αν εξαιρέσουμε τις παραπάνω περιπτώσεις, τότε μιλάμε για πιθανό νευρολογικό αίτιο.

 

Σε περίπτωση που η απώλεια συνείδησης συνοδεύεται και από σπασμούς με απώλεια ούρων ή κοπράνων , πρόκειται για επιληπτική κρίση. Η κρίση διαρκεί συνήθως 2-5 λεπτά και ακολουθεί μια περίοδος ανησυχίας με έλλειψη προσανατολισμού ή και υπνηλία. Το σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές είναι η προστασία του ατόμου από τυχόν τραυματισμούς, και αν συμβαίνει για πρώτη φορά, η διερεύνηση της αιτίας. Οι πιο επικίνδυνες μορφές αυτών των κρίσεων είναι όταν οι σπασμοί διαρκούν πάνω από 10 λεπτά. Πρόκειται για τη λεγόμενη επιληπτική κατάσταση, όπου η άμεση προσαγωγή στο νοσοκομείο με χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων για διακοπή της κρίσης είναι αναγκαία.

Απώλεια συνείδησης μπορεί να προκληθεί και από ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο είτε ισχαιμικό, λόγω απόφραξης της  βασικής αρτηρίας, είτε λόγω αιμορραγίας.

 

  1. Οξεία επεισόδια σύγχυσης

Όταν η σύγχυση συνοδεύεται με απώλεια συνείδησης και πυρετό, τότε υπάρχει υποψία λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, δυσκαμψία αυχένα ή κάποιο άλλο νευρολογικό σημείο, όπως παράλυση κάποιου άκρου, εντείνουν την υποψία.

Η διάγνωση γίνεται αυστηρά στο νοσοκομείο από το νευρολόγο μετά από απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου και οσφυονωτιαία παρακέντηση. Στο υγρό που κυκλοφορεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αναζητούμε τον ιό ή το βακτήριο που προκάλεσε τη φλεγμονή και δίνεται η αντίστοιχη ενδοφλέβια θεραπεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η κάθε μορφή καθυστέρησης της αγωγής μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον ασθενή ως και να προκαλέσει μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες.

Η σύγχυση είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα αν κάποιος παίρνει αρκετά φάρμακα, ή στα πλαίσια άνοιας. Σε κάθε περίπτωση, μια εμφανής αλλαγή είτε στο επίπεδο συνείδησης είτε νηφαλιότητας πρέπει να μας ανησυχήσει, ώστε να αναζητήσουμε άμεσα βοήθεια.

 

Συνοψίζοντας, συμπτώματα όπως αιφνίδιες μεταβολές/διαταραχές στην κινητικότητα, στην όραση, στο λόγο, στην κατανόηση, καθώς και μεταβολές στο επίπεδο συνείδησης είναι καταστάσεις επείγουσες που απαιτούν άμεση διερεύνηση και αντιμετώπιση. Η καθυστέρηση ή η παράληψη θεραπείας, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς αφήνοντας νευρολογικά ελλείμματα ή να αποβούν μοιραία για τη ζωή.

 

Η Σταυρούλα Θωμοπούλου είναι ειδική Νευρολόγος με επιπλέον ειδίκευση στην ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής Κατεύθυνσης στη Γερμανία. Κλείστε ραντεβού για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.