Ινομυαλγία

Τι είναι ακριβώς ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και πόνου που εκφράζεται σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, σε συγκεκριμένα σημεία στο δέρμα, τους μύες και τις αρθρώσεις (trigger points) που χαρακτηρίζεται από διάφορες συνέπειες όπως την ποιότητα ύπνου, συγκέντρωση και εξάντληση. Μέχρι τη δεκαετία του ‘90 η νόσος δεν ήταν γνωστή. Μια αιτία είναι ότι τα συμπτώματα δεν μπορούν εύκολα να αποδειχθούν και δυστυχώς πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν κατανόηση από το περιβάλλον τους. Ωστόσο είναι γεγονός ότι πολλοί με τις αποτελεσματικές υπάρχουσες θεραπείες βρίσκουν σημαντική ανακούφιση.

Είναι συχνή η ινομυαλγία;

Περίπου ένα 2% των ενηλίκων πάσχουν, ιδίως στην ηλικία μεταξύ 40 και 60 ετών. Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες παρά σε άνδρες.

Πώς εκφράζεται;

Αρχικά πολλοί ασθενείς αναφέρουν κατά καιρούς διάχυτους πόνους στο σώμα, όπως πονοκεφάλους, οσφυαλγίες, αυχεναλγίες κ.α. Στην πορεία όμως οι πόνοι είναι πιο έντονοι, περιοδικοί και πιο εντοπισμένοι σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Συχνά μπορεί να συνοδεύονται από άλλες σωματικές νόσους, π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα ή από άγχος και κατάθλιψη. Επίσης σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται ο ύπνος ενώ οι ασθενείς αναφέρουν συχνά συνεχές αίσθημα κόπωσης.

Παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά συνυπάρχουν με την ινομυαλγία, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας στις συνολικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ινομυαλγία. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επιδεινώνει τα ήδη περίπλοκα συμπτώματα, επηρεάζοντας περαιτέρω την καθημερινή ζωή. Ως εκ τούτου, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της ινομυαλγίας θα πρέπει να αντιμετωπίζει όχι μόνο τα πρωτογενή συμπτώματα αλλά και να εξετάζει την αλληλεπίδραση με τις συνυπάρχουσες παθήσεις. Η κατανόηση των περίπλοκων συνδέσεων, ιδίως της συμμετοχής της σεροτονίνης τόσο στην ινομυαλγία όσο και σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και προσαρμοσμένων στρατηγικών θεραπείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί ότι οι επιπτώσεις της ινομυαλγίας επεκτείνονται πέρα από τον μυοσκελετικό πόνο, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ινομυαλγίας;

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη, καθώς πρέπει πρώτα να αποκλειστούν πολλές άλλες αιτίες, όπως π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυροειδισμός και αυτό απαιτεί χρόνο. Χρειαζόμαστε ένα πολύ καλό ιστορικό και κλινική εξέταση. Αν κατά την εξέταση τους τελευταίους 3 μήνες διαπιστωθεί πόνος/ευαισθησία σε 7 από τα 19  ‘trigger points (ευαίσθητων σημείων) η διάγνωση ενισχύεται. Επιπλέον ύποπτα συμπτώματα είναι:

  • αναφερόμενα προβλήματα συγκέντρωσης
  • έντονη κόπωση
  • πονοκέφαλοι
  • καταθλιπτική διάθεση

Στην ουσία όμως δεν υπάρχει καμία απτή εξέταση που να αποδεικνύει την ύπαρξη της νόσου.

Ποια η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας;

Από φόβο να μην επιδεινωθεί ο πόνος πολλοί ασθενείς αποφεύγουν την άσκηση. Αυτό είναι σφάλμα, καθώς έρευνες έδειξαν ότι η κίνηση και η αερόβια αθλητική δραστηριότητα με μέτρο, όπως περπάτημα ή ποδήλατο δρουν ευεργετικά. Παράλληλα επηρεάζουν θετικά τη διάθεση και καταπολεμούν το άγχος. Επιπλέον ασκήσεις φυσιοθεραπείας και μασάζ βοηθούν συχνά.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν θεραπείες αποτελεσματικές υπό την παρακολούθηση του θεράποντα νευρολόγου. Η ειδική αυτή αγωγή θα βοηθήσει τους ασθενείς στη μείωση της συχνής λήψης αναλγητικών. Η αποτελεσματική θεραπεία τυχόν κατάθλιψης ή άλλων παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, είναι απαραίτητη.

Τέλος, για την ολοκληρωμένη θεραπεία της ινομυαλγίας είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται και από ψυχοθεραπεία, κατά προτίμηση συμπεριφορικής κατεύθυνσης.

Η Σταυρούλα Θωμοπούλου είναι Ειδική Νευρολόγος με επιπλέον ειδίκευση στη Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής κατεύθυνσης στη Γερμανία. Η γιατρός είναι σε θέση να παρέχει ολιστική φροντίδα, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ινομυαλγία αλλά και τις περίπλοκες συσχετίσεις της με άλλες παθήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ινομυαλγία, επικοινωνήστε μαζί της.