Η καθημερινότητα με επιληπτική κρίση
Γενικά για την επιληπτική κρίση
Η επιληπτική κρίση ή επιληψία είναι μία χρόνια νευρολογική νόσος που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη εμφάνιση κρίσεων – επεισοδίων που οφείλονται στην ανάπτυξη ανώμαλης ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Εκφράζονται είτε ως γενικευμένες κρίσεις με σπασμούς σε όλο το σώμα και απώλεια συνείδησης είτε εστιακές κρίσεις με τοπικά φαινόμενα. Όπως και σε κάθε χρόνια νόσο έτσι και στην επιληψία οι ασθενείς επιθυμούν μία καθημερινότητα σε όσο το δυνατό φυσιολογικά πλαίσια, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν ότι η νόσος πλήττει επίσης νέους και παιδιά. Αυτό είναι εφικτό αν γνωρίζει κανείς κάποιους κανόνες και καταστάσεις όπου χρειάζεται προσαρμογή.
Τι πρέπει γενικά να προσέχει κάποιος που πάσχει από επιληψία;
- Η τακτική λήψη των φαρμάκων στη δοσολογία και τις προβλεπόμενες ώρες είναι πολύ σημαντική. Επίσης σε παράλληλη λήψη άλλων φαρμάκων πρέπει να ελέγχονται οι αλληλεπιδράσεις. Για κάποια από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα γίνεται και έλεγχος των επιπέδων στο αίμα. Σε περιπτώσεις απώλειας υγρών, π.χ. από γαστρεντερίτιδα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς μπορεί να πέσουν τα επίπεδα του φαρμάκου και υπάρχει κίνδυνος επεισοδίου.
- Το μπάνιο στη μπανιέρα ή στη θάλασσα, ιδίως σε γενικευμένες Grand mal κρίσεις δεν απαγορεύεται, αλλά θα πρέπει να γίνεται με επίβλεψη για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα ή πνιγμός.
- Ο ύπνος όταν είναι ελλιπής ή άστατος αποτελεί εκλυτικό παράγοντα για νέα επεισόδια ή απορρύθμιση της νόσου.
- Το στρες αποτελεί εξίσου εκλυτικό παράγοντα. Σε περίπτωση που αυτό επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα του ύπνου πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία ή, αν χρειαστεί, φαρμακευτική αγωγή.
- Ναρκωτικές και διεγερτικές ουσίες όπως ecstasy ή αμφεταμίνες χωρίς αμφιβολία μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικά επεισόδια και πρέπει να αποφεύγονται.
- Απότομη, έντονη εκπομπή φωτός (φωταψίες) που εμφανίζεται σε κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο.
Επιληπτική κρίση: Τι γίνεται με την κατανάλωση αλκοόλ;
Το αλκοόλ είναι γεγονός ότι αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής μας κουλτούρας σε γιορτές, στις εξόδους μας κλπ. Από την άλλη μπορεί να επιδεινώσει κάποιες μορφές επιληψίας σε συνδυασμό με τη λήψη φαρμάκων. Γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση ατομικά. Σε γενικές γραμμές 1 ποτήρι κρασί ή μπύρα σε κοινωνικές περιστάσεις δεν θα πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Εναλλακτικά υπάρχουν και τα ποτά χωρίς αλκοόλ.
Επιτρέπεται η οδήγηση;
Το ερώτημα αυτό είναι πολύπλοκο με νομικές διαστάσεις. Γενικά άτομο με επιληψία δεν επιτρέπεται να οδηγεί επαγγελματικά για κανένα λόγο. Σε ό,τι αφορά το δίπλωμα για ιδία χρήση, εξαρτάται από το είδος της επιληψίας και εξετάζεται ατομικά.
Υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά το επάγγελμα;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου δεν επηρεάζεται το γνωσιακό επίπεδο, μπορεί κάποιος με επιληπτική κρίση να σπουδάσει και να ανέλθει όσο επιθυμεί επαγγελματικά. Ωστόσο επαγγέλματα όπου απαιτούν βραδινές βάρδιες ή κυλιόμενα ωράρια δυσχεραίνουν την ομαλή πορεία της νόσου, λόγω ακατάστατων ωραρίων ύπνου. Επίσης τα άτομα με επιληψία εξαιρούνται από το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων, καθώς και, όπως προαναφέρθηκε, από επαγγέλματα όπως οδηγός σε μέσα μεταφοράς.
Ποια είναι η στάση του οικογενειακού περιβάλλοντος και φίλων σε άτομα με επιληψία;
Η επιληψία παρά την χρονιότητά της σε πολλές περιπτώσεις δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη ζωή των πασχόντων. Η προϋπόθεση είναι να λαμβάνονται υπόψιν όσα προαναφέρθηκαν και να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Έτσι μπορεί να συμμετέχει κάποιος σε όλα τα σημαντικά της ζωής. Αυτή την οπτική οφείλει να έχει και το περιβάλλον (φιλικό και οικογενειακό). Σε κάθε περίπτωση η καλή επαφή με το θεράποντα νευρολόγο είναι απαραίτητη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Νευρολόγο Σταυρούλα Θωμοπούλου. Η ιατρός έχει εξειδικευτεί σε αναγνωρισμένο κέντρο επιληψίας στην Γερμανία. Είναι άρτια καταρτισμένη και θα σας κατευθύνει ως προς τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου.