μουδιάσματα

Γιατρέ, έχω μουδιάσματα. Τι μπορώ να κάνω;

Γενικά

Οι αιμωδίες, ή διαφορετικά μουδιάσματα, αποτελούν ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που διερευνά καθημερινά ο νευρολόγος τόσο στο εξωτερικό ιατρείο, όσο και στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς αναφέρουν χαρακτηριστικά “μυρμιγκιάσματα”, “κάψιμο” ή “αίσθηση σαν ηλεκτρικό ρεύμα”, “αίσθηση ότι πατάει κάποιος σε βαμβάκι”. Όσο κι αν οι παραπάνω εκφράσεις φαίνονται περίεργες, για τον κλινικό νευρολόγο είναι σημαντικές. Οι περιγραφές των ασθενών είναι απαραίτητες για τη σωστή διερεύνηση του νευρικού συστήματος. Άλλοτε παραπέμπουν σε διαταραχή της αντίληψης κάποιου επιφανειακού ερεθίσματος και άλλοτε σε πιο βαθιά ερεθίσματα, όπως η αντίληψη χώρου.

 

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες για τα μουδιάσματα;

  • Πίεση κάποιου περιφερικού νεύρου, όπως στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή στην ωλένια νευρίτιδα με τα αντίστοιχα ευρήματα στο μυογράφημα.
  • Αυχενικό σύνδρομο ή οσφυοισχιαλγία ή ακόμα πιο συχνά σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Το νεύρο πιέζεται κατά την έξοδό του από το σπονδυλικό σωλήνα και δημιουργεί επώδυνα καψίματα. Τα καψίματα μπορεί να εμφανίζονται κατά μήκος του χεριού και στα δάκτυλα (αυχενικό) ή κατά μήκος του ποδιού (ισχιαλγία). Ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος και να εμφανίζεται αρχικά σε συγκεκριμένες κινήσεις και την κόπωση. Το μυογράφημα από νευρολόγο και η μαγνητική μαζί με την καλή νευρολογική εξέταση θα δώσουν απάντηση σχετικά με την πρόγνωση και θεραπεία.
  • Ερεθισμός νεύρου από έρπητα ζωστήρα. Ο πόνος μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος, ώστε να απαιτείται ειδική αγωγή από νευρολόγο, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.
  • Νευραλγία τριδύμου, είναι συνηθισμένη αιτία παραπομπής ασθενών από οδοντιάτρους με οξύ “σαν ηλεκτρικό ρεύμα” πόνο στο πρόσωπο διάρκειας δευτερολέπτων. Ο νευρολόγος θα διερευνήσει την αιτία και συνήθως χορηγεί σχήματα κορτιζόνης και ειδικές ασκήσεις.
  • Πολυνευροπάθεια, όταν οι υποδοχείς στα πέλματα δυσλειτουργούν και οι ασθενείς αναφέρουν “αίσθηση σαν να περπατούν σε βαμβάκι”, “μυρμηγκιάσματα”, “κρύα πόδια” και άλλα. Εμφανίζεται συχνά σε διαβητικούς στη μεγάλη ηλικία, σε αλκοολικούς και πιο σπάνια σε ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα ή και σε καρκίνο. Πάλι το μυογράφημα και η κλινική νευρολογική εξέταση είναι καθοριστικά για διάγνωση και περαιτέρω εξέλιξη.
  • Συχνά οι αιμωδίες αποτελούν πρώιμο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η μαγνητική με σκιαγραφικό είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική.
  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει μόνο μουδιάσματα ή άλλοτε εμφανίζεται με άλλα συμπτώματα. Η μαγνητική σε κάθε περίπτωση βοηθά.

 

Υπάρχουν άλλες μη νευρολογικές αιτίες για τα μουδιάσματα;

Βεβαίως πολύ συχνά εμφανίζονται στην υπόταση και την αναιμία. Επίσης, τα μουδιάσματα μπορεί να αποτελούν παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μουδιάσματα είναι μια συνηθισμένη μορφή σωματοποίησης εσωτερικού στρες, δηλαδή να αποτελούν ψυχοσωματικές εκδηλώσεις και να συνοδεύονται από αϋπνίες και καταθλιπτική διάθεση.

Είναι τα μουδιάσματα επικίνδυνα; Τι κάνω όταν εμφανίζονται;

Όπως προαναφέρθηκε, τα μουδιάσματα μπορεί να αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών καταστάσεων, από εγκεφαλικό (που είναι επικίνδυνο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης) έως αποτέλεσμα στρες και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Επομένως, σε κάθε περίπτωση πρέπει τα συμπτώματα αυτά να διερευνηθούν από τον ειδικό νευρολόγο. Ο νευρολόγος βάσει του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και των εργαστηριακών εξετάσεων που ανά περίπτωση θα χρειαστούν θα ορίσει την περαιτέρω πορεία του κάθε περιστατικού. Οι εργαστηριακές εξετάσεις που υποβοηθούν τον νευρολόγο είναι οι αιματολογικές εξετάσεις, η μαγνητική και το μυογράφημα.

 

Η ειδική νευρολόγος Σταυρούλα Θωμοπούλου με εξειδίκευση στη Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής κατεύθυνσης, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση για την πιθανή προέλευση των μουδιασμάτων σας και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για να απαλλαγείτε από αυτά. Η ιατρός διαθέτει εξειδίκευση στις αιμωδίες αγνώστου αιτιολογίας και είναι η πλέον κατάλληλη για να σας παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές.

Επικοινωνήστε με την ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τα μουδιάσματα (αιμωδίες).