Νευραλγία Τριδύμου

Αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο η εισαγωγή ασθενών στα επείγοντα του νοσοκομείου οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας οξέος πόνου στο κεφάλι. Πρόκειται για οξύ πόνο στο πρόσωπο μικρής διάρκειας σαν σουβλιές, που δεν ανακουφίζεται με τα συνηθισμένα παυσίπονα. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις όπου οι ασθενείς προσέρχονται στο ιδιωτικό νευρολογικό ιατρείο με διαξιφιστικούς πόνους στην κάτω γνάθο μετά από παραπομπή από οδοντίατρο, ο οποίος δε διαπίστωσε πρόβλημα στο δικό του έλεγχο.

 

Τι είναι η νευραλγία τριδύμου και πώς εκδηλώνεται;

 

H νευραλγία τριδύμου εκδηλώνεται με επεισόδια παροξυσμικού πόνου στο πρόσωπο στις περιοχές που νευρώνονται από το τρίδυμο νεύρο. Τα επεισόδια αυτά εμφανίζονται ξαφνικά, είναι σύντομα (διάρκειας το   πολύ μέχρι δυο λεπτών), επαναλαμβανόμενα, αρκετά μεγάλης έντασης και έχουν διαξιφιστικό χαρακτήρα  σαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Το τρίδυμο νεύρο είναι το υπεύθυνο νεύρο για την αισθητικότητα του προσώπου και χωρίζεται σε 3 κλάδους :

  • Ο πρώτος περιλαμβάνει το μέτωπο και το μάτι
  • Ο δεύτερος την περιοχή μέχρι την άνω γνάθο
  • Ο τρίτος μέχρι την κάτω γνάθο. Συχνά η προσβολή στην κάτω γνάθο συγχέεται με οδοντιατρικά προβλήματα.

Τα επεισόδια νευραλγίας τριδύμου μπορεί να εκδηλωθούν ξαφνικά και αυθόρμητα. Άλλες φορές το έναυσμα μπορεί να δοθεί από κάποια δραστηριότητα, όπως το ξύρισμα, η μάσηση, η ομιλία ή ακόμα και το πλύσιμο του προσώπου.

 

Πού οφείλεται η νευραλγία τριδύμου;

 

Τις περισσότερες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια καλοήθη κατάσταση, όπου έπειτα από τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο δε διαπιστώνεται κάποια αιτία. Υπάρχουν όμως πιο σπάνιες περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται καταστάσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, όπως:

 

Τι απαιτείται για τη σωστή διάγνωση;

 

Για τη σωστή διάγνωση κρίνονται εξαιρετικά σημαντικά το ιστορικό του ασθενούς και η κλινική εξέταση. Επίσης προκειμένου να αποκλειστούν άλλες αιτίες είναι απαραίτητος ο απεικονιστικός έλεγχος, κατά προτίμηση, με μαγνητική εγκεφάλου. Συχνά για περαιτέρω διερεύνηση είναι σημαντική η εκτίμηση από ΩΡΛ ή οδοντίατρο.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η νευραλγία τριδύμου;

 

Τα συνηθισμένα παυσίπονα συνήθως δε βοηθούν στις έντονες κρίσεις ή ανακουφίζουν λίγο προσωρινά κι έτσι οι ασθενείς κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε κατάχρηση φαρμάκων. Για την κλασσική νευραλγία τριδύμου τα ειδικά φάρμακα πρώτης επιλογής είναι η καρβαμαζεπίνη ή οξκαρβαμαζεπίνη, καθώς και άλλα φάρμακα της κατηγορίας των αντιεπιληπτικών , όπως γκαμπαπεντίνη ή πρεγκαμπαλίνη. Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χορηγούνται υπό τη στενή παρακολούθηση του νευρολόγου, λόγω συχνών παρενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν, ιδιαίτερα όταν η τιτλοποίηση του φαρμάκου γίνεται γρήγορα.

Επιπλέον στην περίπτωση ανεύρεσης κάποιας αιτίας, για παράδειγμα σκλήρυνση κατά πλάκας, επιβάλλεται πέραν της αντιμετώπισης του πόνου, να αντιμετωπιστεί και η αιτία.

 

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει ανακούφιση με τη φαρμακευτική αγωγή;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρά το συνδυασμό περισσότερων από ένα φαρμάκων δε βελτιώνεται ιδιαίτερα ο πόνος. Τότε περνάμε στην χειρουργική αποσυμπίεση του τρίδυμου νεύρου από το νευροχειρουργό.

 

Η Σταυρούλα Θωμοπούλου είναι ειδική Νευρολόγος με επιπλέον ειδίκευση στην ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής Κατεύθυνσης στη Γερμανία. Κλείστε ραντεβού για μια εξειδικευμένη διάγνωση και θεραπεία.