Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Υπάρχουν και περιπτώσεις βλάβης ενός μόνο νεύρου, όπως στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Εδώ έχουμε πίεση και συνεπώς ερεθισμό και βλάβη ενός νεύρου στην περιοχή του καρπού. Πρόκειται για το μέσο νεύρο, που νευρώνει τα 3,5 πρώτα δάκτυλα και περνάει στην περιοχή του καρπού από ένα κανάλι (καρπιαίος σωλήνας) μαζί με τους διάφορους τένοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Αρχικά μουδιάσματα και πόνο στο χέρι μέχρι τα 4 πρώτα δάκτυλα, συχνά τη νύχτα πολύ έντονα. Οι ασθενείς ξυπνούν για αυτό το λόγο μέσα στη νύχτα και όταν τινάζουν τα χέρια ανακουφίζονται.
  • Αδυναμία να πιάσουν με τα χέρια, π.χ. να μεταφέρουν τσάντες , να πιάσουν τη σκούπα
  • Αργότερα απώλεια της αισθητικότητας, δε νιώθουν την περιοχή και σε προχωρημένη κατάσταση έχουμε ατροφία του μυ στον αντίχειρα. Μπορεί στην πορεία να προσβληθούν και οι δυο πλευρές.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης;

 Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται γενικά σε κάθε κατάσταση που οδηγεί σε τραυματισμό ή πίεση του μέσου νεύρου μέσα στο κανάλι από το οποίο περνάει όπως σε:

  • Τραυματισμούς στον καρπό, κάταγμα του μέσου νεύρου
  • Φλεγμονές ή τενοντίτιδες με τοπικό πρήξιμο
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης, παθήσεις θυροειδούς
  • Εγκυμοσύνη

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με τη νευρολογική εξέταση και τα ειδικά κλινικά τεστ σε συνδυασμό με τον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο. Πρόκειται για μέτρηση της ταχύτητας αγωγής του μέσου νεύρου για τον εντοπισμό έκτασης και βαρύτητας της βλάβης (νευρογραφία). Μερικές φορές χρειάζεται να εξεταστεί και ο αντίστοιχος μυς (μυογραφία). Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει ακτινογραφία ή άλλες εξετάσεις προκειμένου να βρεθεί η αιτία.

 

Ποια είναι η θεραπεία;

Σε αρχικά στάδια συνίσταται ξεκούραση και όσο το δυνατό ακινησία στην περιοχή του καρπού. Βοηθά μάλιστα η χρήση μικρού νάρθηκα στον καρπό το βράδυ. Η έγχυση κορτιζόνης τοπικά μπορεί να ανακουφίσει.

Αν παρά τα παραπάνω μέτρα δεν υπάρχει βελτίωση, τότε απαιτείται η παραπομπή στον νευροχειρουργό ή ορθοπεδικό. Η επέμβαση είναι απλή και σύντομη (άνοιγμα του καρπιαίου σωλήνα και απελευθέρωση του νεύρου) με πολύ καλά αποτελέσματα.

Σε περίπτωση εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων, κλείστε ραντεβού με την ειδική Νευρολόγο Σταυρούλα Θωμοπούλου για μια εξειδικευμένη διάγνωση και θεραπεία.