Σύνδρομο Long Covid: Ποια είναι τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα

Ο κορονοϊός  είναι γνωστό πλέον ότι πέραν από τους πνεύμονες, προσβάλλει και άλλα όργανα όπως τα νεφρά, την καρδιά, το συκώτι, αλλά και τον εγκέφαλο. Σε ότι αφορά τα νευρολογικά, στην οξεία φάση ανάλογα με το βαθμό της σοβαρότητας των συμπτωμάτων προκαλούνται:

  • Διαταραχές στην όσφρηση (υπό- ανοσμία)
  • Κεφαλαλγίες
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Κόπωση
  • Μεγαλύτερης βαρύτητας συμπτώματα, όπως εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλικά επεισόδια ως και GuillainBarre, τα οποία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για τη ζωή.

Η οξεία φάση διαρκεί  κατά μέσο όρο περίπου 4 εβδομάδες (στις μεταλλαγμένες μορφές μπορεί ο χρόνος να ποικίλει), εκτός από σοβαρές περιπτώσεις με επιπλοκές όπου ο χρόνος διπλασιάζεται.

Τι είναι το “long COVID” και το “post COVID” σύνδρομο;

Ο όρος long Covid χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις όπου τα συμπτώματα παρατείνονται πάνω από 4 εβδομάδες. Ενώ ο Post Covid όταν τα συμπτώματα διαρκούν 3 μήνες ή και παραπάνω από την έναρξη της οξείας λοίμωξης. Πρόκειται συνήθως για συμπτώματα κόπωσης, δύσπνοιας, προβλήματα συγκέντρωσης και ζάλης.

Ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για “long Covid” σύνδρομο;

Γενικά έχει παρατηρηθεί πως όσοι πάσχουν από χρόνιες και ψυχικές παθήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιπροσθέτως, οι καπνιστές, οι παχύσαρκοι, καθώς και αυτοί με βαριά νόσηση από COVID. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες περνάνε συχνότερα long Covid σε σχέση με τους άντρες.

Ποια είναι τα νευρολογικά συμπτώματα;

Σε ασθενείς με βαριά νόσηση από Covid 19 είναι αρκετά συχνά τα νευρολογικά συμπτώματα ακόμα και μήνες μετά την έναρξη της λοίμωξης.

  • 63% των ασθενών υποφέρουν από σύνδρομο εύκολης κόπωσης ή και μυϊκή αδυναμία
  • 26% από διαταραχές στον ύπνο
  • 23% από κατάθλιψη ή αγχώδης διαταραχή ακόμα και 6 μήνες μετά τη νόσηση

Ενώ σε ασθενείς με ήπια πορεία νόσησης μπορει να έχουμε διαφορετικά συμπτώματα, όπως διαταραχές συγκέντρωσης, απώλεια γεύσης και όσφρυσης, αλλά και έντονο αίσθημα κόπωσης.

Σχετικά με το αίσθημα της κόπωσης που είναι πολύ συχνό δεν έχει βρεθεί ο μηχανισμός που προκαλείται. Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αποτέλεσμα άμεσης επίδρασης του ιού, απλά το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να επανέλθει.

Μπορούν τα εμβόλια να προστατέψουν από τα long Covid συμπτώματα;

Ο εμβολιασμός κατά του Covid 19 δεν προστατεύει μόνο σε μεγάλο βαθμό από τη βαριά νόσηση, αλλά και από την πιθανότητα ανάπτυξης συνδρόμου longCovid σε ένα ποσοστό 47-50%. Αυτό αφορά κυρίως τον πληθυσμό που έχει εμβολιαστει με mRNA εμβόλια ή Astra Zeneca.

Ποια η αντιμετώπιση των long Covid συμπτωμάτων;

Επειδή ο μηχανισμός ανάπτυξης του longCovid δεν είναι εντελώς γνωστός, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, παρά μόνο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε ότι αφορά τη διαχείριση της κόπωσης, καλό είναι να προγραμματίζει κανείς τις δραστηριότητές του και να μην υπερβαίνει τα όριά του. Είναι σημαντικό να ξεκουράζεται αρκετά και να κάνει ήπια σωματική άσκηση που θα τον βοηθήσει και ψυχολογικά. Σε περίπτωση κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής καλό είναι να απευθυνθεί κανείς σε ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή, όπου θα ακολουθήσει την απαραίτητη αγωγή ή θεραπεία.

 

Για οποιαδήποτε απορία για το σύνδρομο Long Covid μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Ειδική Νευρολόγο Σταυρούλα Θωμοπούλου, η οποία διαθέτει και επιπλέον ειδίκευση στη Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής.