Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

Έχουμε ήδη προαναφέρει σε άλλο άρθρο ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση είτε φτωχής αιμάτωσης μίας περιοχής (ισχαιμικό εγκεφαλικό) είτε εκροής αίματος από αγγείο (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Και οι δύο τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη στην περιοχή του εγκεφάλου που έχει πληγεί. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται συνήθως σε απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου, ενώ τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια περιλαμβάνουν τη ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου. Ανάλογα με το είδος, τη βαρύτητα και την περιοχή επίδρασης του εγκεφαλικού έχουμε και τις ανάλογες συνέπειες. Σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε:

  • σωματικές επιδράσεις
  • νευροψυχολογικές
  • ψυχικές/κοινωνικές επιδράσεις.

 

Τα συμπτώματα εγκεφαλικού είναι διάφορα όπως αδυναμία, δυσκολία στην ομιλία ή απώλεια συντονισμού. Η άμεση ιατρική περίθαλψη είναι απαραίτητη, καθώς ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι πολύ σοβαρό και δυνητικά απειλητικό για τη ζωή. Η διατήρηση υγιών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων στον εγκέφαλο.

Ποιες είναι οι πιθανές σωματικές συνέπειες μετά από εγκεφαλικό;

 

  1. Κινητικές συνέπειες

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτές που υπερτερούν με παράλυση ενός ή περισσότερων μελών. Στις πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να καθηλώσουν στο κρεβάτι. Σε κάθε περίπτωση, η όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη φυσιοθεραπειών ωφελεί σημαντικά τον ασθενή.

Σε κάποιες περιπτώσεις μετά την έλευση εβδομάδων ή μηνών μπορεί να εμφανιστεί σπαστικότητα με έντονο πόνο και δυσκολία στην κίνηση των αρθρώσεων. Εδώ πέρα από τη φυσιοθεραπεία βοηθούν φάρμακα και κάποιες φορές και θεραπεία με έγχυση Botox.

  1. Δυσκολία στην άρθρωση του λόγου ή και στην κατάποση

Η δυσκολία στην κατάποση παρουσιάζεται σε βαριά εγκεφαλικά. Εδώ απαιτείται ιδιαίτερος χειρισμός και στενή συνεργασία με λογοθεραπευτή, ώστε να αποφευχθεί τυχόν πνευμονία από εισρόφηση. Όταν δεν είναι εφικτή η σίτιση από το στόμα τότε γίνεται παρεντερικά μέσω γαστροστομίας, που επιτυγχάνεται με μικρή επέμβαση.

  1. Επιληψία

Κάποιες φορές η «ουλή» που μένει μετά από ένα εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη υπερδιέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων της περιοχής με τη μορφή επιληπτικού επεισοδίου. Αν συμβεί αυτό υπάρχουν ειδικά φάρμακα (αντιεπιληπτικά) για την πρόληψη νέου επεισοδίου.

 

Ποιες είναι οι τυχόν νευροψυχολογικές συνέπειες ενός εγκεφαλικού;

 

  1. Αφασία

Αν το εγκεφαλικό επηρεάσει το κέντρο του λόγου και της κατανόησης, τότε έχουμε στον τομέα αυτό σοβαρά προβλήματα χωρίς πάντα απαραίτητα κινητικές επιδράσεις.

  1. Προβλήματα όρασης

Αν νεκρωθούν κύτταρα του ινιακού λοβού (κέντρο όρασης) ή έχουμε βλάβη στο οπτικό χάσμα εμφανίζονται προβλήματα όρασης που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα.

  1. Προβλήματα στη συγκέντρωση και στη μνήμη

Τα προβλήματα στη συγκέντρωση μπορεί να είναι άλλοτε παροδικά άλλοτε μόνιμα. Έχει βρεθεί ότι η παρουσία ενός ή περισσοτέρων εγκεφαλικών είναι προδιαθεσικός παράγοντας για άνοια (μεικτού ή αγγειακού τύπου).

 

Ποιες είναι οι ψυχολογικές συνέπειες του εγκεφαλικού στους ασθενείς;

 

Κατάθλιψη – αγχώδης διαταραχή: Το εγκεφαλικό είναι ένα σοκ για τον οργανισμό. Πολλοί ασθενείς, ιδίως αυτοί με το σοβαρά κινητικά και προβλήματα ομιλίας αποχτούν έντονες φοβίες, που εκφράζονται με νευρικότητα και δυσκολίες στον ύπνο. Στην περίπτωση αυτή, η συνεργασία της οικογένειας και του θεράποντος νευρολόγου φαρμακευτικά και ψυχοθεραπευτικά είναι σημαντική.

 

Υπάρχουν κοινωνικές επιπτώσεις μετά το εγκεφαλικό;

 

Η αναπηρία που μπορεί να προκαλέσει το εγκεφαλικό επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς και του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του. Σε βαριές περιπτώσεις ο ασθενής δεν είναι πλέον ικανός να εργαστεί, να οδηγήσει και κάποιες φορές και να αυτοεξυπηρετηθεί. Μπορεί να αλλάξει άρδην η ρουτίνα της οικογένειας και ο ασθενής να χρειάζεται 24-ωρη φροντίδα. Και εδώ είναι απαραίτητη η συνεργασία της οικογένειας και του θεράποντος νευρολόγου για την οργάνωση οποιασδήποτε κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας.

 

Η Σταυρούλα Θωμοπούλου είναι Ειδική Νευρολόγος με επιπλέον ειδίκευση στη Ψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής κατεύθυνσης στη Γερμανία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά τις συνέπειες του εγκεφαλικού, επικοινωνήστε μαζί της.